POI wikidata és wikipedia

Innen: heyjoe wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A heyjoe.hu POI-k információi a következő helyekről származnak:

 • Openstreetmap - OSM, a POI koordinátái, és minősítő tulajdonságai
 • Wikipedia - Wikipedia, a POI szöveges leírása
 • Wikidata - a Wikipedia struktúrált központi tárolója, linkként szolgál a Wikipedia és a Commons közt
 • Wikimedia Commons - szabadon felhasználható médiaadatbázis, a képek tárolója

Ahhoz, hogy a heyjoe.hu-n minden lehetséges információt meg tudjunk mutatni, mindre szükségünk van. Az OSM-ről választjuk ki a használni kívánt pontokat, ezek azonosítóját a saját adatbázisunkban rögzítjük. Az importálásról itt olvashatsz: POI importálás. Ideális esetben tartalmaz az OSM POI wikipedia, és wikidata címkét, a wikidata oldalon pedig ki van töltve a kép (P18) tulajdonság, így az oldalt bemutatott Bózsvai-sziklához hasonló kártyát lehet a felhasználóknak mutatni.

Heyjoe.hu POI - Bózsvai szikla.png

Openstreetmap szerkesztése[szerkesztés]

Az Openstreetmap szerkesztéséséről itt olvashatsz: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hu:Beginners%27_guide A szerekesztéshez regisztráció kell.

Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata szerkesztése[szerkesztés]

Mindhárom használható egyetlen, közös regisztrációval. Szerkesztési segédleteket a kezdőlapjukról érhetsz el.

Folyamat[szerkesztés]

Különböző részfolyamatokat kell elvégezni, ha hiányoznak, illetve nincsenek összekötve az adatok a láncolatban. Az elérni kívánt lánc a következőképpen néz ki:

OSM id -> wikipedia címke -> wikipedia cikk

|

->wikidata címke -> wikidata adatlap -> P18 -> kép a Commonson

Hiányzó Openstreetmap címkék[szerkesztés]

Előfordul, hogy létezik a POI-ról Wikipedia cikk, és Wikidata adatlap is, de ezek nincsenek az OSM objektumhoz kapcsolva.

Wikidata adatlaphoz a wikidata=* a wikidata azonosítót kell megadnunk. Például a Bózsvai-sziklát a következőképpen kell címkézni:

wikidata=Q109861197

Wikipedia cikkhez a wikipedia=hu:* címkét kell használni. A hu: a magyar nyelvű wikipediára mutat, az érték pedig a cikk címe legyen. A sárvári Nádasdy-vár címkézése plédául wikipedia=hu:Sárvári vár

Hiányzó kép a Wikidata adatlapról[szerkesztés]

+állítás hozzáadása

Ha létezik a POI wikidata adatlapja, de nincs rajta kép, nézzük meg a Commonson, hogy létezik-e szabadon felhasználható fénykép. Ehhez használjuk a jobb felső sarokban lévő keresőmezőt. Például 'Sümegi vár' kifejezésre a következő találatokat kapjuk: sümegi vár a Commonson. A a használni kívánt kép fölé visszük az egeret, kiírja a fájl nevét:File:Sümegi vár.jpg Nekünk a File: utáni részt kell megjegyeznünk. Nyissuk meg a képet nem tartalmazó wikidata adatlapot, és keressük meg az + állítás hozzáadása linket, és kattintsunk rá. A felbukkanó form 'tulajdonság' mezőjébe írjuk be, hogy kép, majd a mellette megjelenő mezőbe kezdjük el begépelni az előbb kiválasztott fájlnevet. A listából válasszuk ki a kívánt képet, aztán kattintsunk a közzététel gombra.

Wikidata kép hozzáadás

Hiányzó kép a Commonsról[szerkesztés]

Ha nincs mások által feltöltött kép a Commonson, de mi rendelkezünk olyannal, amit szívesen felhasználhatóvá tennénk, akkor fel kell töltenünk. Egy-egy kép feltöltéséhez a Commons Feltöltésvarázslóját használjuk. Miután kitallóztuk, és feltöltöttünk a képet, a Tovább gombra kattintva meg kell adni a szerzői jogi információkat. Mivel saját képről van szó, válasszuk az 'Ezt a fájlt én készítettem' pontot. Itt meg tudjuk adni a megjelenítendő nevünket, és beállíthatjuk a pontos licenszet is. A Következő gombra kattintva a kép adatlapját kell beállítanunk. A kép címe a legfontosabb, ennek egyedinek kell lennie. Utaljon a kép tartalmára, lehet benne ékezet, szóköz, de nem szerepelhet a fájl kiterjesztése.

Commons feltöltés

Következő fontos pont a Leírás, itt röviden foglaljuk össze, mi látszik a képen. Ne hagyd ki ezt a lépést. Add meg a kép készítésének a dátumát, ha nem szerepelt az Exifben, majd állítsd be a kategóriát. Ez szintén fontos, hogy mások is megtalálhassák a képet. Egy kép több kategóriába is tartozhat. Általában nem szükséges új kategóriát létrehozni, legtöbbször van már megfelelő, pl. a várak a Castles in Hungary, a sziklák a Rocks in Hungary kategóriába mehetnek. Következő lépésként megadhatunk egy wikidata azonosítót is, azaz visszafelé is működik a linkelés, viszont ez nem helyettesíti, hogy a Wikidata adatlapon megadjuk a most feltöltött kép nevét, lásd: POI wikidata és wikipedia#Hiányzó kép a Wikidata adatlapról

Hiányzó Wikipedia cikk[szerkesztés]

A legtöbb munkát igénylő folyamat, amikor nem létezik a POI-hoz wikipedia cikk. Első lépésként fontoljuk meg, hogy szükséges-e egyáltalán, vagy esetleg egy már meglévő cikk is megfelelő, például a Szent György-hegyi bazaltorgonákhoz tökéletesen elegendő a Szent György-hegy wikioldalt hozzárendelni, hiszen elegendő leírást tartalmaz a a bazaltorgonákról hhttps://hu.wikipedia.org/wiki/hu:Szent%20Gy%C3%B6rgy-hegy?uselang=hu#Bazaltoszlopok_%C3%A9s_a_K%C5%91kapu Ha új cikk írására van szükség, tanulmányozzuk a leírásokat: hWikipédia:Új szerkesztőknek. Fontos, hogy jogvédett tartalom ne kerüljön fel, és legyen megjelenítve a forrás, tehát ha egy könyvből dolgozunk, akkor ne szó szerint emeljük át részeket, illetve a cikk végén legyen feltüntetve, hogy honnan származnak az információk.

A cikkek felépítésében nagyon fontos a cikk elején szereplő rövid összefoglaló, mivel a heyjoe.hu-n csak ezt jelenítjük meg.

Bemutatom a Római-fürdő cikkének felépítését, melynek mintául szolgálhat hasonló rövid, de elegendő információval rendelkező cikkekhez

{{Hely infobox
| név          = Római-fürdő
| kép          = Római-fürdő.jpg
| képméret        = 250px
| ország         = Magyarország
| település       = Bakonynána
| szélességi fok     = 47.27052
| szélesség       = N
| hosszúsági fok     = 17.99189
| hosszúság       = K
|pozíciós térkép     = Veszprém megye
}}
A Római-fürdő a [[Gaja-patak|Gaja]] látványos szűkülete [[Bakonynána]] közelében, ahol a szintkülönbséget a patak több kisebb vízesés és zúgó fomájában küzdi le, medencéket mélyítve a mészkőbe. A vízesés alatt meredek falú, rövid szurdokvölgyet vájt a kőzetbe a patak. Népszerű kirándulóhely.
=== Kialakulása ===
A környezetben lévő kőzet [[Kréta (időszak)|kréta időszaki]] vastagpados mészkő, az úgynevezett Zirci Mészkő Formáció, melybe a Gaja szakaszosan bevágódott, és a völgy hátravágódásánál létre a vízesés. A szurdok kialakulása néhány millió évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart.
[[File:Római fürdő - panoramio.jpg|thumb|Szurdok]]
===Szabadidő===
A szurdok és vízesés előtt, és után is kiépített pihenőhelyek várják a kirándulókat, tűzrakóhelyekkel, esőházakkal. Itt vezet el az [[Országos Kéktúra]] [[9-es_számú_Országos_Kéktúra_szakasz|9-es_számú szakaszának]] Bakonynána és Jásd közti útvonala. A [[Közép-dunántúli Pirostúra|Közép-dunántúli Piros]] túramozgalom szintén a közelében halad el.
===Megközelítése===
Az Országos Kéktúra jelzésén Bakonynána felől 2 kilométer, [[Jásd]] felöl 4 kilométer, a piros jelzésen [[Tés]] irányából 4.5 kilométeres túrával érhetünk a Római-fürdőhöz.

== Források ==
*{{CitWeb |url=https://akovekmeselnek.hu/2017/01/04/a-bakonynanai-romai-furdo |szerző=Veres Zsolt|cím=A bakonynánai Római-fürdő}}

heyjoe.hu frissítés[szerkesztés]

A fentebbi szerkesztési metódusok mindegyike a heyjoe.hu-n kívül zajlik. A heyjoe.hu-n csak akkor kell frissíteni az adatokat, ha az openstreetmap POI-hoz új wikidata, vagy wikipedia címke lett rendelve, illetve ha azok megváltoztak. Tahát, ha a POI már rendelkezett wikipedia, és wikidata azonosítóval, és csak kép lett feltöltve, vagy a wikipedia oldal változott meg, nem szükséges semmit sem csinálni, a szükséges értékeket online kiolvassa a script. Ha változott az osm POI, tehát új wikidata, vagy wikipedia címkét adtunk hozzá, akkor poi frissítés linkre kattintva lefuttathatjuk a frissítést. Ez a későbbiekben automatikusan, óránként futni fog.


Pótlásra szoruló POI-k[szerkesztés]

A heyjoe.hu hiányzó wikipedia, vagy wikidata címkéjű POI-jainak listáját itt találod: POI lista

Szerkesztésük a JOSM-ban a legkönnyebb: a CTRL+SHIFT+O gombokra előjön az objektum letöltése panel, ide kell a POI id-jét beírni a típusának a kezdőbetűjével együtt. Tehát a way/501802806 -> w501802806, a node/687179228 -> n687179228, a rel/12345678 pedig r12345678 lesz.


Eredmény[szerkesztés]

Munkák eredményét egyelőre az OKT útvonal varázslójában tesztelhetjük.

Útvonal varázsló


Fejlesztés alatt! Folyamatosan változó, fejlesztés alatt lévő oldal, így még nem teljes funkcionálású, és hibákat tartalmazhat.