POI importálás

Innen: heyjoe wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A POI-kat az Openstreetmap előzetesen szűrt adataiból válogatjuk. A lekérdezéshez az Overpass Turbo eszközt használjuk. A folyamat a következő:

előzetes szűrés az OSM adatai közt
Az Overpass Turboban lefuttatjuk a lekérdezést, majd az eredményt geojson formában exportáljuk. A lekérdezésekről összefoglalót a Kategóriák alatt olvashatsz.
importálás a heyjoe.hu adatbázisába
az OSM-ből kinyert geojsont elmentjük a heyjoe.hu adatbázisába
manuális válogatás
a szerkesztők a heyjoe.hu adminisztrációs felületén egyesével végignézik az előzetesen már megszűrt pontokat, és az ajánlásra érdemeseket rögzítik a poi táblába, illetve törlik a nem megfelőket onnan.

A szerkesztőknek alapvetően csak a harmadik pont, a manuális válogatás lesz a feladatuk.

Kategóriák[szerkesztés]

Az alábbi kategóriába soroljuk a látnivalókat. Egy-egy pont több kategóriában is önállóan szerepelhet. A példákban túramozgalomra, általában az okt-re vonatkozóan szerepel az azonosító.

A kategóriákba a nyers adatokat az OSM adatbázisából az Overpass Turbo segítségével töltjük le. A lekérdezés a következő fő részekből áll:

fejléc
 [out:json][timeout:1625];

meghatározza az adatok formátumát, és a lekérdezés futásidejét.

szűrés helyszín szerint
 {{geocodeArea:Hungary}}->.searchArea;(rel(3020505);(._;>;);)->.okt;

az adatok helyszínét Magyarországra korlátozza, illetve beállítja a mozgalom útvonalát

szűrés címkék szerint
node["historic"="manor"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);

A node, way, relation az adat tipusára utal (pont, vonal, kapcsolat). A ["historic"="manor"] megadott tulajdonságok alapján szűr. A [name] csak azokat a pontokat gyűjti ki, ahol a név meg van adva. A Az (around.okt:1500)(area.searchArea) pedig az országon belül, a megadott mozgalom útvonalától maximum 1500 méterre lévő objektumokra szűkíti a keresést.

kimenet
out center;

Az eredményeket csak egy pontként kapjuk meg, akkor is, ha vonalak, vagy felületek. Miután lefutott a lekérdezés, az exportálás - másolás, mint geojson menüpontot kell választani, majd a heyjoe.hu Mozgalom POI menüjén belül a megfelelő mozgalom és kategória lapján frissíthető a tárolt adat.

Várak, kastélyok, kúriák[szerkesztés]

1500 méternél nem messzebb fekvő pontok kerülnek a lekérdezésbe: kúriák, várak, romok, amiknek a nevében szerepel a kastély, vagy a vár szó, és a definiáltan várromok.

 [out:json][timeout:1625];
 {{geocodeArea:Hungary}}->.searchArea;
 (rel(3020505);
 (._;>;);
 )->.okt;

 (
  node["historic"="manor"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  way["historic"="manor"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  relation["historic"="manor"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  node["historic"="castle"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  way["historic"="castle"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  relation["historic"="castle"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  node["historic"="ruins"]["name"~"kastély|vár"](around.okt:1500)(area.searchArea);
  way["historic"="ruins"]["name"~"kastély|vár"](around.okt:1500)(area.searchArea);
  relation["historic"="ruins"]["name"~"kastély|vár"](around.okt:1500)(area.searchArea);
  node["ruins"="castle"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  way["ruins"="castle"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
  relation["ruins"="castle"][name](around.okt:1500)(area.searchArea);
 );

 out center;

Futtatható lekérdezés: https://overpass-turbo.eu/s/1ct4 Figyelem, hosszú, több perces lekérdezési idő!

Természet[szerkesztés]

Az ezer méteren belüli barlangok, sziklák, sziklafalak, fák tartoznak ebbe a kategóriába.

 [out:json][timeout:1625];
{{geocodeArea:Magyarország}}->.searchArea;
(rel(3020505);
(._;>;);
)->.okt;
// gather results
(
 node["natural"="cave_entrance"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 way["natural"="cave_entrance"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 rel["natural"="cave_entrance"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 
 node["natural"="spring"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 way["natural"="spring"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 rel["natural"="spring"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 
  node["natural"="rock"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 way["natural"="rock"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 rel["natural"="rock"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 
  node["natural"="cliff"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 way["natural"="cliff"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 rel["natural"="cliff"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 
  node["natural"="tree"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 way["natural"="tree"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 rel["natural"="tree"][name](around.okt:1000)(area.searchArea);
 
 );
// print results
out center;

Futtatható lekérdezés: https://overpass-turbo.eu/s/1ctX Figyelem, hosszú, több perces lekérdezési idő!

Manuális válogatás[szerkesztés]

Miután az Overpass Turbo-ról minden, távolsági, és címkézési értékeknek megfelelő pontot lekérdeztünk, és beimportáltuk a heyjoe.hu adatbázisába, szükséges, hogy ezeket az adatokat egyesével megvizsgáljuk, és csak a valóban látogatásra érdemeseket kínáljuk fel a felhasználóknak.

Szempontok[szerkesztés]

Megközelíthetőség
Bár a tömeges adatlekéréskor már alkalmazunk egy távolság alapú szűrőt, ez csak légvonalbeli értékekre vonatkozik, lehetséges, hogy az odavezető utak vonalvezetése miatt jóval nagyobb távot kell megtenni. Fontos a terepviszonyok minősége is, nagy szintkülönbségű, vagy meredek, benőtt utak jelentősen megnövelik az odajutás idejét. 15-20 percnél lehetőleg ne legyen távolabb a pont, mert ez a pont megkekintésével együtt már akár egy órával is megnövelheti a napi túra menetidejét.
Látogathatóság
Hiába érdekes, és látványos POI-ról van szó, ha nem lehet simán odasétálni, és megnézni, mert magánterületen fekszik, esetleg a funkciója miatt nem szabadon látogatható (ipari terület, idősek otthona, iskola, stb). Természetesen a belépőjegyes, nyitvatartási idővel rendelkező pontok belekerülhetnek!
Jelentőség
Az egyik legszubjektívebb pont, de a POI válogatás minőségére legnagyobb hatással van. Igyekezzünk olyan pontokat jelölni, amik tényleg látogatásra érdemesek. Pl: Egy idős fa csak a méreténél és koránál fogva ne kerüljön bele, de ha már nevesebb legenda kapcsolódik hozzá, akkor lehet. Aki csak simán nagy fákat szeretne látogatni, úgyis használja a dendrománia réteget.

Folyamata[szerkesztés]

Ha van bármilyen szerkesztési jogosultságod a a heyjoe.hu-n, belépés után a felső menüsorban megjelenik az Adminisztráció pont. Rákattintva az adminisztrációs csoportok gombjai láthatóak. A mozgalmak panelen belül található a Mozgalom POI feliratú gomb. Megnyomása után választanunk kell, hogy melyik mozgalomnak szeretnénk a POI-jaihoz hozzáférni. A Manuális válogatáson belül kattintsunk a megfelelő kategória linkjére. Várjuk meg az oldal teljes betöltődését, ha minden lekérdezés folyamatban felirat piros nincs mentve, vagy zöld mentve felirattá változott, nekiállhatunk a válogatásnak.

Minden, az OSM-ről importált geojson-ben szereplő POI külön panelen látható, a panel fejlécében a neve (ha van neki), a panelen belül a térkép linkre kattintva a poi adatlapjára jutunk, a google linkre kattintva keresést indíthatunk a nevével. Szerepelhetnek még a következő linkek: wikipedia, weboldal, link, wikidata, ezek mind segítéget nyújtanak, hogy könnyebb legyen eldönteni, hogy látogatásra érdemes helyről van-e szó. Némely POI fejléce zöld, ezt a belső automatizmus jelöli figyelemfelkeltésképpen, de csak természetesen nem kötelező figyelembe venni. A zöld hátteret a következő POI-k kapják meg: van megadva wikipedia, wikidata címke, szerepel bármilyen tourism címke, illetve van megadva nyitvatartási ideje.

Némely POI-nál kép is szerepel, azoknál, ahol meg van adva wikidata azonosító, és az adott azonosítóhoz van társítva kép.

Minden panelen két gomb szerepel, a mentés és a törlés. A mentéssel hozzá tudjuk adni a pontot, a törléssel pedig el lehet távolítani a POI gyűjteményből. A mentés, vagy törlés sikerességéről a panel tetején lévő mentve - nincs mentve feliratok váltakozása értesít.


Képek[szerkesztés]

Képeket olyan POI-knál tudunk megjeleníteni, amik rendelkeznek wikidata azonosítóval, és az azonosítóhoz tartozó adatlaphoz tartozik kép. A képeket a Wikimedia Commons tárolja.

Wikidata[szerkesztés]

A Wikidata egy szabad, nyílt tudásbázis, amelyet mind emberek, mind pedig gépek tudnak olvasni és szerkeszteni. A Wikidata a strukturált adatok központi tárolójaként szolgál a testvérprojektjei (Wikipédia, Wikivoyage, Wikiszótár, Wikiforrás stb.) számára.

A Wikidata rengeteg más oldalnak és szolgáltatásnak nyújt támogatást a Wikimédián túl is! A Wikidata tartalma szabad licenc alatt érhető el, szabványos formátumok használatával exportálható és összekapcsolható más nyitott adathalmazokkal a kapcsolt adatok hálóján.

Wikimedia Commons[szerkesztés]

A Wikimédia Commons (röviden Commons vagy Wikicommons, kiejtése: vikimédia kámönz) ingyenes és szabadon felhasználható képeket, hangfelvételeket és egyéb multimédia fájlokat tartalmazó katalógus, a Wikimédia Alapítvány többnyelvű projektjeinek egyike.

Ha van képed, amit meg szeretnél egy POI-nál jeleníteni, olvasd el a következő odalt: POI képek