Kéktúrák igazolása

Innen: heyjoe wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A teljesítés igazolása[szerkesztés]

Mindhárom, az Országos Kéktúrára, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrára, és az Alföldi Kéktúrára érvényes, hogy útvonalkövető mozgalmak, egy-egy szakasz bejárását az igazolófüzet megfelelő négyzeteibe elhelyezett bélyegzőlenyomattal lehet igazolni. Útvonalkövető, azaz nem elegendő a pecsétek begyűjtése, hanem a köztük lévő útvonalat is le kell járni.

Hol kell pecsételni?[szerkesztés]

Az igazolófüzetben a bélyegzés számára fenntartott négyzeteket találsz, az igazolópontok megnevezésével. Egy-egy ponthoz több bélyegző is tartozhat, ezek egyenértékűek, nem kell mindegyiket használnod.

Hol vannak a bélyegzők?[szerkesztés]

A bélyegzők listáját a heyjoe.hu felső menüsorában, a mozgalmak menüpontban, a mozgalom nevére kattintva nézheted meg.

Mi az a túra megszakítás?[szerkesztés]

A túra megszakításának számít, ha több, mint egy nap kihagyás után folytatod a túrát. Ebben az esetben az új igazolófüzetben duplán kell dátumozni, míg a régebbi füzetekben pecsételni is duplán kell.

A túra megszakításának számít, ha több, mint egy nap kihagyás után folytatod a túrát. Ebben az esetben az új igazolófüzetben duplán kell dátumozni, míg a régebbi füzetekben pecsételni is duplán kell. Az első képen látható az új típusú igazolófüzet, ahol egy pecsét négyzethez két dátumhely tartozik. Mindkét dátumot csak abban az esetben kell kitölteni, ha a túra folytatásáig több, mint egy nap eltelik. Ha aznap megyünk tovább, vagy másnap innen folytatjuk a túrát, akkor elegendő az egyik dátum mezőt kitölteni. A képen a túramegszakítás Péliföldszentkereszten történt, a túrázó 2021. november hatodikán indult innen, vagy fejezte be a napi túrát, és legközelebb 2021. december ötödikén folytatta innen, vagy ért ide az ellenkező irányból.
Dupla dátumozás
A második képen régebbi típusú füzet van, ebben dupla bélyegzéssel kell igazolni a túra megszakítását. A megszakítás itt Pilisszentkereszten történt, 2015 december 28.-án, és a túra folytatása 2015. december 31.-én volt.
Dupla bélyegzés
Ha egyik nap abbahagyjuk a túrát, és másnap ugyanonnan folytatjuk, nincs szükség a dupla dátumozásra, a füzet anélkül is érvényes, erre példát a harmadik képen láthatsz.
Folyamatos teljesítés igazolása


Előforduló hibák[szerkesztés]

Mielőtt leadod a füzetedet, érdemes átnézni, hogy megfelelően kitöltötted-e. Ne feledd, hogy az ellenőrzést végzők a füzeted alapján kell, hogy eldöntsék, hogy valóban hitelt érdemlően igazoltad, hogy bejártad a mozgalmat.

Ellenőrizd, hogy minden szükséges pecsétet beütöttél, minden szükséges dátumot beírtál. Az első képen ez elmaradt, nem csak a dátumok hiányoznak, de egy bélyegző ki is maradt.
Dátum nélküli és kihagyott igazolás
A második képen lemaradtak a dátumok, így nem lehet megállapítani, mikor járta le az igazolófüzet tulajdonosa az adott szakaszokat.
Dátum nélküli szabálytalan igazolás
A harmadik képen a túrázó otthon hagyhatta a tintapárnáját, próbálta a bélyegzőn lévő maradék tintát hasznosítani, de sajnos ez így felismerhetetlen igazolás
Használhatatlan igazolások
Ha nem bélyegzőnél szakítjuk meg az utunkat, vagy ha elérhetetlen a bélyegző, akkor alternatív igazolási módszereket kell keresnünk. Egy buszjegy, vagy egy nyugta, ami tartalmazza a hely nevét jó ötletnek tűnhet, de csak akkor, ha tintás pénztárgép adja ki, a hőpapíros viszont nagyon hamar olvashatatlanná fakul, mint a negyedik képen látható.
Használhatatlan hőpapíros igazolás igazolókép helyett
Ha nem elérhető a bélyegző, elfogadható igazolásnak az igazolópontot, és a túrázót felismerhető módon ábrázoló fénykép. Az ötödik képen ezt nem sikerült maradéktalanul összehozni.
Használhatatlan igazolókép
Ha útmegszakításkor hiányzik a dupla dátumozás, akkor bizony nem lehet az egyik szakasz bejárásának az időpontját megállapítani, mint ahogy ez a hatodik képen látszik: 2018.07.29.-én lejárta az Aggtelek és Jósvafő közti túrát, 2018.12.22-én pedig Gömörszőlős és Zádorfalva közt, de nem lehet megállapítani, hogy Zádorfalva és Aggtelek közt mikor járt.
Hiányos útmegszakítás igazolás
A meg nem talált, és ezért kihagyott bélyegző sajnos nem sok jót jelent, hiszen ebben az esetben két szakasz teljesítése sincs igazolva.
Nem talált és kihagyott igazolás
Fontos, hogy csak a füzetbe bélyegzett igazolások elfogadhatóak, a külön lapra bélyegzett, kivágott, majd beragasztott pecsétlenyomatok nem. Indulás előtt ellenőrizzük mindig, hogy elraktuk a füzetet, és a tintapárnát. Ha ennek ellenére otthon marad az igazolófüzet, akkor kénytelenek leszünk az előbbiekben is említett igazolóképeket készíteni.
Szabálytalan nem eredeti igazolások
Ha nincsen dupla bélyegzés, dátumozás, akkor nem lehet megállapítani melyik szakaszt mikor jártuk be, és az ellenőrök úgy gondolhatják, hogy érintőpontos mozgalomként túráztunk az útvonalkövető helyett.
Érintőpontos teljesítésnek tűnő igazolások

Alternatív igazolások[szerkesztés]

Ha a hivatalos kéktúra bélyegző elérhetetlen, vagy nem szakaszhatáron szakítjuk meg a túrát, más módszert kell keresnünk a szakasz teljesítésének igazolására. Megfelel bármilyen más, az adott település nevét tartalmazó pecsét, céges bélyegző, más túramozgalmak, múzeumok, tájházak pecsétei. A különleges igazolásokat is megtalálod a heyjoe.hu pecsét listáiban, egyedi azonosítóval.

A közlekedési jegyekkel, nyugtákkal óvatosan bánjunk, jelenleg már a legtöbb hőpapírra készül, akár egy melegebb nyári napon is tönkre mehet, de hűvösben tartva is akár egy év alatt olvashatatlanná fakul. Megfelel a túrázót, és az igazolópontot felismerhetően mutató fénykép, végső esetben gps track is, de igyekezzünk a magunknak, és az ellenőröknek is egyszerűbb megoldásokat megkeresni.

Hiánypótlás[szerkesztés]

Előfordulhat, hogy valamit elhibáztunk kitöltéskor, elfelejtettünk egy szakaszt lejárni, vagy megfelelően igazolni, hogy felismerhető legyen, hogy lejártuk, esetleg nem egyértelmű a dátumozásunk. Ha több, nagyobb hiba nincs a füzetben, akkor még nincsen nagy gond, nem lesz a kéktúránk érvénytelen, de megkereshetnek a tisztázás miatt, hogy pontosítsák, mikor, merre jártunk, és előfordulhat, hogy megkérnek a kimaradt szakasz, és vele a pecsét pótlására. Természetesen ez mind átfutási idővel jár, mindenkinek sokkal jobb, ha elsőre hibátlanul tudjuk bemutatni a füzetünket. Ebben segít a heyjoe.hu Vázlat menüpontja, ami mutatja, hogy melyik igazolópontokon szükséges a dupla dátumozás/bélyegzés.